Lost Service Time (LST)
Lost Service Time (LST), also known as “Bad Time,” is the number of calendar hours that, for any number of reasons, does not count toward your pension service time and will be subtracted from your years of service percentage calculation. Generally, it results from unpaid absences during which you did not make pension contributions.
How We Calculate Your LST Hours
The personalized listing of your LST reflects calendar hours. There is an important difference between calendar hours and work hours.
For every pay period worked (see below for Fire Department platoon duty exception), you receive 14 calendar days of service credit or 0.038356 years of service.
To convert work hours/days to calendar hours/days, we multiply work hours/days by 1.4.
80 work hours x 1.4 = 112 calendar hours
10 work days x 1.4 = 14 calendar days
We “store” LST in calendar hours to simplify the years of service calculation. We take LST work hours and multiply it by 1.4 to arrive at the number of calendar hours. Then, we divide the number of calendar hours by 8 to arrive at the number of calendar days of LST you have. We then deduct the calendar days of LST from your years of service to arrive at your correct years of service. In cases where our records differ, we use the records of the employing department.
Example: If you have exactly 26 years of service but during this time you had 64 work hours of unpaid leave. Here is how we deduct your LST from your years of service:
- To convert from work hours to calendar hours: 64 work hours multiplied by 1.4 = 89.6 calendar hours
- To convert calendar hours to number of days: 89.6 calendar hours divided by 8 = 11.2 calendar days
- To deduct from your total years of service: 26 years minus 11.2 calendar days = 25 years and 353.8 calendar days
- To convert in years, divide the partial year by 365 days: 353.8 calendar days divided by 365 calendar days = 0.969315
- Your total years of service is 25.969315
Calculating Bad Time/LST for Time on Platoon Duty
If your LST hours occurred while you were working platoon duty in the Fire Department, your work hours are equal to calendar hours. Similarly, your work days equal calendar days. Because of this, we can divide your platoon duty hours by 8 to arrive at the number of calendar days of service.
- Example: In a two-week period you work 112 hours on platoon duty. If you divide 112 by 8, you get 14. This equals the number of calendar days of service in a two-week period. So, if you were out on unpaid leave for 64 work hours while on a 112- work schedule, you would have 64 calendar hours or 8 calendar days of LST.
Lost Service Time may not be purchased except for time when you received temporary disability under state Workers’ Compensation laws (State Rate).
Purchases may be made either by one lump sum payment, through payroll deduction, transfer from your Deferred Compensation account, rollover from another qualified retirement plan or any combination thereof. If you choose to pay through payroll deduction, regardless of when the purchase occurs, a service charge is applied to the entire contribution and interest amount.
All service credit purchases must be completed prior to retirement or entry into the Deferred Retirement Option Plan (DROP) Program.
If you have any questions, please contact the Active Member Services Section at (213) 279-3140 or toll-free at (844) 88-LAFPP.